Portfolio

Selle jutu mõtted liikusid mu peas Hiiumaal kodumetsas mustikaid korjates. Sellelt saarelt on pärit minu pere juured. Ühe täitsa tavalise Eesti pere, kus lapsest saadik on väärtustatud Eesti rahvakultuuri, tehtud marjadest moosi ja mahla, kasvatatud porgandeid ja kartuleid ning küpsetatud saia ja leiba.

Võib-olla ongi Hiiumaa haldjad need (Hiiumaal pidavat nad veel praegugi elama), kes on süüdi selles, et ühel heal päeval viisid mitmed juhused mind leivaküpsetamise juurde. Tänaseks on sellest hobist välja kasvanud oma leivaküpsetusfirma, mis on tänust haldjate vastu saanud nimeks Haldjaleib.

Mul on hea meel, et olen saanud oma oskusi jagada paljude toredate inimestega ja seeläbi ka ise palju uut õppinud. Leivaküpsetamise juurde on tulnud paljud needki, kes on olnud veendunud “mitteküpsetajad”. Ju siis sealt leivategemise seest tuleb miski vägi ja võim, mida praegusel hetkel just väga vaja on. Minu meelest võiks leiva küpsetamisest saada lausa teraapia liik – suure hulga positiivsust saab leivateost igal juhul. Rääkimata toredast pereõhtust laua ümber sooja leiba pugides – ka seda juhtub ju praeguses kiires elutempos üha vähem.

Igatahes on asi proovimist väärt. Selleks on vaja ainult ühte täiesti tavalist ahju, ühte natuke suuremat kaussi ja ports armastust. Ja uskuge mind – imed hakkavadki juhtuma!

Pikaajalise koduleiva küpsetamise käigus on tekkinud juba teatud kogemus mida teistelegi jagada. Minu leivakoolituste arv jõudis 2010. aasta alguses sajanda koolituseni. Seega on leivategemist käinud õppimas juba pooleteise tuhande inimese ringis! Koolitamisega tegelen ka edaspidi ning nende toimumise kohta saab infot minu kodulehelt. Eraldi kokkuleppe alusel saab koolitusi ka tellida Eestimaa erinevatesse paikadesse. Ülimenukaks on osutunud koolitussündmused – tulevase abielunaise tüdrukuteõhtu, kus naised leiba küpsetama õpivad samuti sünnipäeva puhul leivakoolitus ja leiva küpsetamine jne. Erinevate ideedega olen alati õhinal kaasa läinud ning reeglina on sündmused väga vahvaks kujunenud.

Kui küpsetad ja koolitad siis küsitakse vahel ka üht ja teist ning seda on teinekord ka kajastatud meedias. Allpool mõned kajastused.

Parimat koduleiba küpsetatakse Tallinnas
Leivanädal sai maitsva lõpu, kui pühapäevasel lõikuspühal valiti Ülenurmel põllumajandusmuuseumis parim koduleib.
16.10.2008 Kirjutab: Heli Raamets / Maaleht.ee

Leivahaldjas, kes õpetab leivategu teistelegi
03.12.2010 Kirjutab Ille Grün-Ots / EESTI Elu

Rukkileib: hea ja tervislik
Kodus tehtud leivast paremat ei ole, näitas meie rukkileivatest. Kui üks leib võis pimetestil koguda maksimaalselt 90 punkti, siis kodus küpsetatud Haldjaleib pälvis rekordilised 81 punkti, edestades teiseks tulnut 16 punktiga.
Leiad ka leivatesti tulemused. Kirjutab Agnes Männiste / Õhtuleht.

Mis on rukkileiva sees?
Rukkileib on leib, mille jahude koostises on rukkijahu üle 90% jahu kogusest.
Allikas: Eesti Leivaliit / Õhtuleht

Leivanädala raames Terevisioonis leiba tegemas ja leivaraamatut tutvustamas.

Leivaküpsetamine tekitab sõltuvuse elu lõpuni
Küsib ja kirjutab: Janne Nurmik / Meiemaa.ee