Retseptid

MÕNUSA LEIVATEOGA ALUSTAMINE
Mõnusa koduse leivateoga alustamiseks on Sul vaja kõigepealt juuretist. Hea kui saad Juuretisepoja mõne tuttava käest siis on ta kohe valmis. Ise juuretist tehes, peab ta paar päeva käärima ja võimalik, et esimesed leivad ei ole veel päris selle õige maitsega! Muide, Juuretisepojal on alati vanus. Väärikas vanus näitab kui mitu aastat järjest on pidevalt leiba tehtud ja Juuretisepoega elus hoitud! Minu Juuretisepoeg sai 2010 aasta jõulude ajal kaheksa aastaseks.

JUURETISE VALMISTAMINE

Segada pett (või keefir) ja paar kääru rukkileiba (hea on näiteks „Hiiumaa“ leib). Jätta segu käärima paariks päevaks rätiku alla sooja ruumi. Selliselt alustatud juuretisega võtab leivategu hoogu 4-5 korda. Lihtsam on alustada  eelmisest leivateost ülejäänud peotäie leivataignaga ehk juuretisepojaga.

LEIVA VALMISTAMINE

Antud kogusest saab suure 3 kg kaaluva leiva. Väiksema, keeksivormi suuruse leiva jaoks, võtta antud kogustest 1/3.

  1. Juuretis segada 1 liitri käesooja veega, Lisada juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Soovi korral võib lisada ka linnase ekstrakti. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks.
  2. Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada 6 tl. soola ja 2 dl  suhkrut

Vähehaaval lisada juurde soovitud jahu ( rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu ) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb „lurts„. Seejärel võtta taignast peotäis juuretisepojaks, mis jätta sooja kohta kerkima. Nüüd võib leivataignale lisada seemneid, rosinaid, pähkleid. liha, ürte vm.Tainas panna vormi ja jätta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Kerkinud leib küpsetada järgnevalt

250 kraadi juures 20 min.

220 kraadi juures 10-15 min.

200 kraadi juures 10-15 min

180 kraadi juures lõpuni

Iga küpsemine sõltub konkreetsest ahjust 1-1,5 tundi. Vajadusel panna ahju põhja kauss veega ja pintseldada paar korda küpsemise jooksul koorikut. Valmis leib panna märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.

MÕNUSAT KATSETAMIST!

Lõika lahti sakilise leivanoaga. Esimeste leivategude leivad serveeri perele lihtsalt niisama, hiljem võiga!

2 Trackback-viited

  • Kirjutas Leivategu | taavikokkab 19. märts 2015 kell 12:48

    […] millest alustasin: Leiva retseptNB: kasutan enda toodetes vaid puhtaid jahusorte ja leiva koostisse ei kuulu nisujahu vaid kõrge […]

  • Kirjutas Niisama juttu – Sõgeda jutud 21. juuli 2016 kell 12:47

    […] vahepeal sai hoopis küpsetada, näiteks leiba. Kasutan Haljaleiva retsepti SIIN. Ja püüan nende õpetussõnu järgida, et paha tujuga leiba ei tee. Sinna tuleb ikka vaid […]