Haldjaleivast

Kuidas Haldjaleib alguse sai

Mõnusa koduse leivategemisega puutusin kokku esmakordselt rohkem kui kümme aastat tagasi. Esimesed leivategemise katsetused nõudsid palju aega ja vaeva. Õppida ei olnud eriti kelleltki. Üsna küpsetamise alguses võitsin Eesti Leivaliidu koduleiva konkursi kus osalejaid ja mõõduvõtjaid oli 18 küpsetajat. Ja kui ühel hetkel muutus minu tehtud leiva tellijate ring sõpruskonnast suuremaks nägi ilmavalgust Haldjaleib OÜ. Tänaseks on minu Juuretisepoeg saanud neljateist aastaseks. Leiba tuleb küpsetada teinekord isegi 150 pätsi päevas. Oluline on seejuures see, et kogu valmistamine toimub käsitsi. Ainuke tehniline abivahend on ahi! Seepärast on oluline ka isetehtud leiba poest ostes, aru saada selle tegemise viisist. Paraku on mõni tootja enda leiba reklaamimas kui käsitööleiba kuid tootmine käib siiski masinatega! Natuke ebaaus aga …
Haldjaleiva leivad tunnete poes ära etiketi järgi. Leibade peal on ka minu leivamärgid. Erinevatel leibadel erinevad. Laatadel on samuti oluline leivaküpsetajat tunda siis tead millist kvaliteeti ja maitset saad. Igaühel ju oma eelistused!

Pikaajalise koduleiva küpsetamise käigus on tekkinud juba teatud kogemus mida teistelegi jagada. Minu leivakoolituste arv jõudis 2010 aasta alguseks sajanda koolituseni, kus leivategemist õppinud juba pooleteist tuhat inimest! Tänaseks on koolitusi üle kolmesaja ja inimesigi sedavõrd rohkem! Koolitamisega tegelen ka edaspidi ning nende toimumise kohta saab infot minu kodulehelt. Eraldi kokkuleppe alusel saab koolitusi ka tellida Eestimaa erinevatesse paikadesse. Ülimenukaks on osutunud koolitussündmused – tulevase abielunaise tüdrukuteõhtu, kus naised leiba küpsetama õpivad samuti sünnipäeva puhul leivakoolitus ja leiva küpsetamine jne. Erinevate ideedega olen alati õhinal kaasa läinud ning reeglina on sündmused väga vahvaks kujunenud.