Mardilaat 2022 tehtud ehk neli tuulevaikset ööd hiljem!

Oh-oi milline novembri esimene nädal meil oli!

Igal aastal täitub novembri isadepäeva nädal Saku Suurhall Eesti kõige toredamate käsitööliste, muhedamate toidutegijate ja põnevamate ametikoolidega. Sel aastal oli tunne seda erilisem – pole ju kaks aastat Mardilaata toimuda saanud! Täna, natuke puhanuna võime öelda, et nüüd aastakese oleme Mardilaadaga taas kui Koit ja Hämarik ning võime vabalt laulda “sina otsid valget purje, mina otsin maad,” et siis aasta pärast taas kohtuda!

Igal aastal on Mardilaadale minek veidi elevusttekitav. Millised kleidid? Millised leivad? Kas ja kui palju? Kes müüma tuleb? Kuidas me väljapaneku teeme? Hakkasime oma planeerimisega pihta juba vaikselt septembris. Otsustasime, et lett täitub meie kõige mõnusamate leibade-saiadega. Valikusse tõime ka koduse kadakamarja leiva, sel aastal parima laadaleiva tiitli võitnud juustu-küüslauguleiva ning imemahlase puuviljadega jõululeiva. 

Selle aasta alguses astusime kaks sammu tagasi, kolm aga edasi. Vaatasime merele otsa ning pöörasime pilgud juurte juurde, kodusaarele Hiiumaale. See kõik sai alguse tegelikult sellest, et jaanipäeva laadale, Orjaku sadamasse otsustasime minna nii, et ei kauple mitte telgist vaid samas sadamas seisvalt, oma kodulaevalt purjekas Lisettelt. Kuna pool meie perest on nagunii merelised, siis tundus ainuõige tuua meie elustiili ka Haldjaleiva lettidele. Tüdrukud said selga Mari Disain uhked sõlmedega kleidid, mõni päev hiljem jooksid nad juba koos Rasmusega letis aga “hingelt mereline” sõnumiga pusadega. Nendega on lugu tegelikult väga lihtne – neid pusasid müüb meie enda Hiiumaa jahtklubi Dago ning kogu pusadelt teenitud tulu läheb kodusaare noorte purjetajate toetuseks. 

Mardilaat toimub alati 4 päeva. Esimesel päeval kui kõik alles ees tundub see aeg ikka marupikk. Küll aga me ei õpi aastatega (ja me ei teagi miks), et see neljas päev jõuab kätte kahtlemata kiiremini kui peaks ja võiks. Mardilaada nelja päeva aitavad üheskoos õhtusse veeretada meie head sõbrad, kellega koos oleme seda laadarahva- ja mustlaselu juba pea 14 aastat koos käinud. Aitäh Sepamäe talu, Ristemäe talu, Treppoja Sahver, Mesi24, Pääsküla Pruulikoda ja Võhu juustuvabrik – teiega on alati äraütlemata tore! 

Ja teate mis, järgmine aasta on Mardilaadal HIIUMAA aasta! Ühes Hiiumaa Käsitööseltsi, Dagaith Gini ja loodetavasti veel teistegi paljude hiidlastega on ikka maruuhke tunne kodusaart pealinnas teistelegi tuua. 

Aastast aastasse, iga päeva lõpus kõlab Liisi Koiksoni ja Marko Matvere esituses “Tuulevaiksel ööl”. Milline imeline viis päeva lõpetamiseks! 

 

Tuulevaiksel ööl,tean, mis moodi lööb.Udukell su laevaninas,paigal püsib aeg.Tuulevaiksel ööl,süda kiirelt lööb.Oodanud sind olen kaua,veidi jäänud veel.

 

Ja siinkohal jäämegi ootama uut aastat, uut Mardilaata, uusi kohtumisi! Aitäh Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit selle imelise võimaluse eest tulla, olla ja kohtuda! 

 

Haldjaleiva pererahvas