Leiva valmistamine

LEIVA VALMISTAMINE

Antud kogusest saab suure 3 kg kaaluva leiva. Väiksema, keeksivormi suuruse leiva jaoks, võtta antud kogustest 1/3.

  1. Juuretis segada 1 liitri käesooja veega, Lisada juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Soovi korral võib lisada ka linnase ekstrakti. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks.
  2. Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada 6 tl. soola ja 2 dl  suhkrut

Vähehaaval lisada juurde soovitud jahu ( rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu ) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb „lurts„. Seejärel võtta taignast peotäis juuretisepojaks, mis jätta sooja kohta kerkima. Nüüd võib leivataignale lisada seemneid, rosinaid, pähkleid. liha, ürte vm.Tainas panna vormi ja jätta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Kerkinud leib küpsetada järgnevalt

250 kraadi juures 20 min.

220 kraadi juures 10-15 min.

200 kraadi juures 10-15 min

180 kraadi juures lõpuni

Iga küpsemine sõltub konkreetsest ahjust 1-1,5 tundi. Vajadusel panna ahju põhja kauss veega ja pintseldada paar korda küpsemise jooksul koorikut. Valmis leib panna märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.

MÕNUSAT KATSETAMIST!

Lõika lahti sakilise leivanoaga. Esimeste leivategude leivad serveeri perele lihtsalt niisama, hiljem võiga!